Ylioppilastutkinto

Täydelliset tiedot yo-tutkinnon rakenteesta, osallistumisoikeudesta, sisällöstä, aikatauluista yms. löytyy osoitteesta http://www.ylioppilastutkinto.fi. Tässä kuitenkin kiireisimmille lyhyesti tutkinnosta.

Tutkinon suorittamisen aikataulu
Tutkinto tulee suorittaa kolmen peräkkäisen kirjoituskerran aikana (useimmilla syksy-kevät-syksy). Hylätyn kokeen tilanteessa aika voi olla pidempi.

Tutkinnon hinta
Ylioppilastutkintolautakunta perii kokeisiin osallistujilta perusmaksun ja lisäksi jokaisesta kokeesta erikseen maksun.

Tutkinnon muodostuminen
Yo-kokeista vain äidinkielen koe on pakollinen. Lisäksi opiskelijan tulee osallistua vähintään kolmeen muuhun kokeeseen siten, että toisen kotimaisen kielen, englannin kielen, matematiikan kokeista tulee osallistua vähintään kahteen. Esimerkiksi äidinkieli, ruotsi (toinen kotimainen), englanti, maantiede kelpaa, mutta äidinkieli, englanti, maantiede, biologia ei, koska sekä ruotsia että matematiikkaa ei voi jättää kirjoittamatta. Lisäksi tutkinnon tulee sisältää vähintään yksi pitkän oppimäärän kielen tai matematiikan koe.

Koepaikka ja alkamisajat
Kirjalliset kokeet järjestetään lukion auditoriossa, ja ne alkavat klo 9.00. Tule paikalle jo klo 8.40, että saliin ehditään järjestäytyä. Kirjalliset kokeet kestävät 6 tuntia. Mukaan saa tuoda omia eväitä. Eväspaketeissa ei saa olla mitään kirjoitusta näkyvillä. Kokeissa on istuttava vähintään klo 12.00 asti.

Ylimääräistä liikehdintää ei kokeessa sallita. Jos kynä putoaa tai tarvitset lisää paperia, niin nosta käsi ylös; valvoja rientää auttamaan. WC:ssä käyntiä varten nouse ylös, jolloin valvoja saattaa sinut johonkin vessoista.

Tutkinon läpäisy
Tutkinnon läpäisyyn vaaditaan pääsääntöisesti jokaisesta pakollisesta kokeesta vähintään arvosana A eli approbatur. Tähän sääntöön tekee poikkeuksen kompensaatiopisteet, joita saat kaikista kokeista, joihin osallistut. Kompensaatiopisteillä voi saada ylioppilastodistuksen, vaikka jokin pakollinen kurssi olisikin hylätty. Kompensaatiopisteitä saa L:stä 7, E:stä 6, M:stä 5, C:stä 4, B:stä 3 ja A:sta 2. Riippuen siitä miten hyvin hylätty koe on mennyt, saat arvosanaksi joko i+, i, i- tai i–. Näiden kompensointiin tarvitset 12, 14, 16 ja 18 kompensaatiopistettä. Arvosana säilyy edelleen i:nä mutta tämä kompensoitu i ei estä yo-tutkinnon saamista (toisin kuin kompensoimaton i pakollisesta kokeesta).

Jos sinulla on todistus esim. lukihäiriöstä se voidaan ottaa huomioon arvosanassa. Todistus tulee olla koululla hyvissä ajoin ennen kirjoituksia. Lisätietoja saat rehtorilta.

Arvostelu
Ylioppilastutkintolautakunnan (YTL) sensorit arvostelevat kokeet. Opettajat tekevät alustavan arvioinnin mutta sensoreilla on viimeinen sana pisteytyksen osalta. Jos haluat hakea muutosta sensorien päätöksiin, joudut maksamaan 50 euroa (taksa vuonna 2009). Jos arvosana muuttuu, saat rahan takaisin. Jos haluat korjausta arviointiin, ota välittömästi tulosten tultua yhteys koululle niin selvitetään asia.